VISITA AL COMPLEX CENTRAL DE ELS MOSSOS D’ESQUADRA DE SABADELL

 

Avui a tocar anar a visitar el COMPLEX DE ELS MOSSOS D’ESQUADRA A SABADELL. (EGARA) Puc començar dient que la visita a sigut molt gratificant, poder veure el cor de una comissaria sempre ens posa una mica la pell de gallina pero la feina que fan es increïble. Passo a explicar-vos la visita mes detalladament:

El Tomas Garcia, que es el cap de els Mossos d’esquadra ens a començat la xerrada explicant que al Complex i treballen uns 2.000-2.300 mossos d’esquadra, el edifici te una superficie total construida de uns 85.000m2 repartits en 4 edificis.

Que ofereixen molts serveis, entre ells ;

Policia Cientifica (Laboratori Cientific)
Transit (Transports, accidents, especialistes….)
Recurssos Operatius (Gossos, explosius, montanya, subsol, acuatica i aeri)
Brigada movil

Amb aquets serveis que ofereix el Complex donen cabuda a tot Catalunya.

A tot Catalunya, disposen de 17.000 Mossos d’esquadra, repartits per diferents comissaries, districtes etc…

Repartit per tot catalunya els Mossus d’Esquadra disposen de:

ORGANITZACIO / ESTRUCTURA PG-ME:

59 comissaries (ABP) – Area Basica
30 Districtes Policials
14 Oficines Centrals (Denuncies)

Per resumir la tasca que realitzen els Mossos d’Esquadra us fare referencia a una frase que ens a comentat el Tomas Garcia, de el Major Trapero : “ACOMPANYAMENT A LA SOCIETAT” aquesta frase u resum molt be.

També ha explicat, el telèfon d’emergencies el 112:

Tenen la seu a Tarrragona i a Reus, i en trucar els operaris que prèviament han rebut una formació dels Mossos d’Esquadra han de rebre la trucada i fer un cribratge, és a dir (Prioritzar les urgències, per grau d’importancia) Per això de vegades, quant truques les patrulles triguen una mica a arribar.

A les comissaries més petites, com és el cas de la de Manresa, tenen un servei anomenat Atenció A LA CIUTADANIA O UNITATS D’INVESTIGACCIO, que són els encarregats de rebre les denuncies.

Al Complex de Sabadell disposen d’un servei anomenat GRUP D’Atenció A LA Víctima. Especialitzat a donar suport a la víctima, realitzar-li un seguiment i oferir protecció policial en el cas que fos necessari. Els mateixos Mossos d’Esquadra moltíssimes vegades viuen situacions, que un de sol costa de superar i també poden tenir accés a aquest servei, tan ells com la ciutadania.

El que no sabíem, és que les patrulles de carrer, també s’anomena Reacció.

Tenen un total d’un 31,2% de resolució de casos.

Ara el Carles, passarà a parlar-nos de la Policia de Proximitat:

La policia de proximitat és l’especialitzada a donar consells, suport, ajudar a les persones més vulnerables, en aquest cas per exemple ens explicaven que van a les residències de la gent gran a demanar com estan, i a fels-hi unes xerrades per tal d’evitar que els estafin o els robin.

També ens han remarcat molt el tema que si tenim qualsevol problema, que no ens u callem que sempre denunciem i a disposició de tota la ciutadania tenim un correu electrònic mossos.delictes.odi@gencat.cat per si s’urgeix qualsevol problema, ells ens poden oferir consells i ajuda a través d’aquest correu electrònic.(Campanya T’ESCOLTEM)

La frase que ens a remarcat és: SI ETS Víctima D’ODI O Discriminació DENUNCIAU-HO!

Ara al Març an iniciat una campanya anomenada CAMPANYA PER PREVENIR ABUSOS A LES PERSONES AMB Discapacitat.(Tan si és física o psicològica)

Els Mossos prèviament han rebut una formació, i després un cop finalitzada la formació, es realitzen 8 tallers, pels diferents serveis que ofereix l’empressa en aquest cas AMPANS (Centre Especial de Treball, Centre Ocupacional….)

Aquesta campanya va adreçada a TOTHOM. També ens en parlat del SEXTING: “No u publiquis és meu” hem d’anar molt alerta amb les xarxes socials, WhatsApp, fotos, etc……

Un cop finalitzada la xerrada introductoria i la ronda de preguntes a l’Auditori, amb els 3 mossos d’Esquadra hem passat a la part més visual, i ens hem situat al pati del complex on ja ens esperaven 4 unitats:

Brigada Mòbil
Robots TEDAX
Unitat Canina
Unitat de Transit

BRIGADA Mòbil: Són especialistes en ordre públic, solen estar molt a l’aeroport, a Barcelona, en manifestacions, en punts estàtics…. solen estar en llocs molt concorreguts per gent. Per donar seguretat, donar protecció en grans moviments de gent, donar seguretat al carrer, al parlament, …. Es caracteritzen per portar uniformitat i vehicles diferents dels Mossos d’esquadra, han de treballar amb col·lectius més radicals i per això tenen més elements de seguretat. I també perquè fan assalts, desallotjaments, tot tipus d’intervencions que són una mica més especials. Les zones sensibles del vehicle també van protegides.

ROBOTS TEDAX: Són els que treballen amb els Mossos i detecten i desactiven les bombes. El robot, esta connectat a un portàtil i en ell i hi han 5 càmeres de vigilància per controlar i veure on està el robot. Els TEDAX són uns 74, i estan repartits per tot Catalunya. (Barcelona, Tarragona, Girona, i a Lleida) A través del programa informàtic fan anar el robot, escullen quina part del robot volen que es mogui. També ens han comentat com a anècdota que ara fa 1 any a l’estiu els i va explotar una bomba mentre treballaven, però sense cap ferit per sort.

UNITAT CANINA: Són els encarregats de formar als gossos per treballar i ajudar als Mossos d’Esquadra. La Mai i la Soul són gosses de recerca de drogues i de diners, i al cos també tenen gossos que poden arribar a trobar a les víctimes que es podrien arribar a perdre per la muntanya o que estiguin en un edifici que es pugui col·lapsar.

Per ells, la seva feina és un joc, i ja trien als gossos que tinguin moltes ganes de jugar, i és a través del joc que els fan treballar, per ells treballar és passar-s’ho be. El Mosso a la mà mostrava com un os però d’un material molt tou, i és el que a fet servir perquè els gossos estiguessin quiets, fessin cas, o per llençar-ho i que poguessin córrer. Tot és a força de jugar amb elles, ronden els 8 anys, els agafen quan tenen 1 any, i poden treballar fins als 10-11 anys, i viuen en els canils, tot i que també ha comentat que hi hi ha qui es pot endur el gos a casa, però que la majoria viuen en els canils.

UNITAT DE TRANSIT: Són els encarregats de controlar el transit, gestionar retencions, accidents, multar l’excés de velocitat, i en cas d’accident ajudar. Són els que estem més habituats a veure.

I fins aquí la visita, ha sigut una experiència increïble, i a més compartida (Universi+ 1 i Universi+2)

Meritxell Garcia Fernández

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *